pondělí 18. listopadu 2019

Tři dobré zprávy o ambulantním porodu


Před pár měsíci jsem měla tu radost porodit našeho druhého syna a byl to zcela jiný zážitek než poprvé. Porodila jsem v porodnici ambulantně, což znamená že pár hodin po narození Ondry jsme jeli domů. Mohu tedy o tomto druhu porodu podat zprávu podobně jako cestovatelé podávají zprávu o neznámých krajích, které navštívili.  


První dobrá zpráva – existují porodnice, kde to jde 


I když se můžete setkat s názorem, že ambulantní porod lze sice podle zákona provést ve všech porodnicích, ale v praxi vás pak prostě domů nepustí, dokud se s nimi na nože nepohádáte, naštěstí to tak všude není. Najdou se zařízení, kde vás ve vašem rozhodnutí po porodu odejít dokonce podpoří. Já jsem našla rakovnickou porodnici, která je nakloněná všem možným porodním přáním. Proto doporučuji – hledejte a ptejte se po referencích.  


Druhá dobrá zpráva – jsou lidé, kteří vás podpoří 


Kromě našich nejbližších je dobrý nápad najít si názorově spřízněné duše v lékařském prostředí. Služba soukromé porodní asistentky je něco, co by mělo být hrazené zdravotní pojišťovnou. Stála bych o to víc než o všechny dotované vitamíny a plavání. Porodní asistentka je člověk, který se vám s blížícím se porodem věnuje, provádí rutinní kontroly a při samotném porodu se o vás stará. Pokud vše probíhá v pořádku, přítomnost lékaře vůbec není potřeba. Po porodu vás může asistentka zkontrolovat ještě doma. 



Pro miminko určitě dobře vybírejte i pediatra. Počítejte s tím, že pediatr nebude schopen provést všechna vyšetření, která by vám jinak udělali v porodnici, jednoduše proto, že na to nemá přístroje. Pokud tedy tato vyšetření budete chtít, dětský lékař vám bude muset vypsat žádanky. Je pro všechny lepší, když na to bude předem připravený. Navíc některé porodnice chtějí mít od pediatra podepsané prohlášení, že v případě ambulantního porodu převezme dítě do péče třeba i o víkendu. 


Třetí dobrá zpráva – stojí to za to 


Ambulantní porod je jako maturita. Vyžaduje psychickou přípravu, spoustu papírování, možná budete i pochybovat, jestli to vůbec zvládnete, ale výsledek vám ovlivní celý život. Pokud tedy cítíte, že chcete ambulantní porod zkusit, připravte se na něj a pak předejte otěže miminku. Ono vám bez pochyby řekne, jestli je i pro něj ambulantní porod to nejlepší řešení.  



Otázky? Podněty? Brouci v hlavě? Napište mi o nich!

Těším se na příště,
Vaše Felklice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Jsou pro mě velkou motivací psát dál :)