neděle 3. února 2019

Proč je sníh mnohem lepší na horách než ve městě



Obvykle jsem bytostně zaměřená proti lidem, kteří mají námitky na sníh v zimě. No vážně, je únor, co byste čekali? Déšť fialek? Nicméně poté, co v našem městě napadlo dvacet centimetrů sněhu, půjdu se skuhrající většinou a pár argumenty proč se sníh mnohem lépe hodí do hor než do nížin.



Na horách jsou na sníh připraveni. Vím, že ne každý by teď se mnou souhlasil, ale na horách jsou na něj lidé zvyklí. Mají tam rolby. Mají tam… myslím, že se tomu říká hrabla. Mají tam fyzičku na odhazování. Jsou nejspíš vyšší, takže dosáhnou koštětem i na střechu zavátého auta. Nemají střešní okna, takže můžou přes den větrat, aniž by jim na podlaze přistála dvě kila sněhu. Mají zásobu nepromokavých rukavic čili se jim nestane, že by jejich dítě po půlhodině přehrabování sněhu ječelo kvůli zmrzlým prstíčkům.

Na horách mají lidé v zimě styl. Jakože umí lyžovat a mají na to vybavení. Ne jako v našem městě, kde se lyžuje na letišti. V oteplovácích. Na laně za jedoucím autem, který nejspíš řídí šíleně chechtající se řidič s pivem v ruce. Představuji si, jak tato scénka končí značkou zákazu vjezdu, smykem a postavou lyžaře komicky obmotaného kolem tyče.

Na horách mají skutečné rolby, ne jen auto běžně odvážející odpad, ke kterému iniciativní pracovník technických služeb přimontoval radlici. Na horách mají schopné řidiče, kteří umí rolby řídit. Ne maníka, co vám vrazí do branky, minutu zkouší, jestli ji dokáže svou selfmade rolbou odtlačit, a pak jede dál, aniž by se obtěžoval odklidit půl metru sněhu před vaším vchodem.



Ve městě bere sníh lidem všechny jejich radosti. Nemohou jezdit autem, nemohou jezdit vlakem, dokonce nemohou ani létat na služební cesty. Nadto se pohyb po svých stává záležitostí, kdy hazardujete se svým zdravím. Vylezete na neprotažený chodník, prodíráte se půlmetrem sněhu nahrnutého ze silnice a když dorazíte na silnici, zjistíte, že je krásně kluzká, a tak akorát na brusle.

Vrátíte se domů, kde provedete inventuru zásob potravin s tím, že došlo mléko, chleba i brambory a jediná konzerva ve spíži vypadá, jako by se každou chvíli měla sebrat a odejít do světa. Čili uděláte improvizovaný oběd z marmelády, strouhaného kokosu a sucharů a modlíte se, aby měly technické služby dost soli i pro vaši ulici.



Jak vypadá sněhová situace u vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře. Jsou pro mě velkou motivací psát dál :)